Waarom Neuromarketing in de Horeca Toepassen? Hoe Neurohoreca je Omzet kan Verhogen

We horen de term steeds vaker: neurohoreca. Ofwel: de toepassing van neuromarketing in de horeca. Maar waarom zou je als horecaondernemer neurohoreca moeten overwegen? In dit artikel deel ik waarom én wanneer je als ondernemer neurohoreca zou kunnen overwegen. 

Leestijd: 6 minuten

Laatste update: 24 mei 2024

In dit artikel lees je:

  • Wat neuromarketing en neurohoreca is
  • Waarom je neurohoreca juist nu wilt inzetten 
  • Hoe je neurohoreca kunt toepassen

Wat is neuromarketing & neurohoreca?

Neuromarketing is het meten van de onbewuste reacties op marketinguitingen. De inzichten die hieruit komen, kunnen vervolgens worden toegepast om marketing- en communicatieuitingen effectiever te maken. Nu is horeca natuurlijk veel meer dan marketing. En het leuke: ook binnen de horeca zijn er tal van onderzoeken gedaan naar de onbewuste reacties en wat die voor effect hebben op het gedrag van de gasten. Onderzoeken die laten zien dat een aantal simpele aanpassingen de omzet met 3 tot wel 16% kunnen verhogen.

Nog even over die onbewuste reacties: waarom zou je eigenlijk de onbewuste reacties willen meten en niet gewoon de bewuste reacties?

De reden hiervoor is dat hoewel wij mensen vaak denken dat we heel bewust keuzes maken, we inmiddels weten dat een groot deel van onze keuzes onbewust tot stand komt. Logisch eigenlijk ook, als je kijkt naar hoeveel keuzes wij op een dag moeten maken. Dat zijn er zo;n 35.000, volgens de laatste schattingen. Die kunnen we natuurlijk niet allemaal bewust maken, en daarom heeft ons brein allerlei “mental shortcuts” gemaakt om keuzes zo makkelijk mogelijk te maken. Ons brein is daardoor erg lui, en da’s dus maar goed ook.

Waarom wij mensen dan vaak denken dat we keuzes heel bewust maken? Dat komt omdat ons brein meester is in het achteraf rationaliseren van onze keuzes. Uit hersenonderzoek blijkt dat we onbewust vaak een keuze al hebben gemaakt, en dat we onszelf daar vaak pas een aantal seconden later bewust van worden. Neem het filmpje hieronder: 

Neurohoreca inzetten: Juist nu

Afijn, er zijn dus tal van onderzoeken gedaan naar hoe je met neurohoreca technieken je omzet structureel kunt verhogen. Ook bij Rocket Science doen we regelmatig experimenten om te testen wat werkt – en wat juist niet. 

Het leuke aan neurohoreca is dat het vaak eenvoudig toepasbare technieken zijn. En daarbij geldt: een kleine aanpassing kan een enorm verschil maken.

Zeker in een tijd waarin de sector te kampen heeft met uitdagingen als het personeelstekort en de stijgende kosten, biedt neurohoreca vaak een laagdrempelige oplossing. Juist omdat je met relatief weinig aanpassingen al een verschil kunt maken. Door slim in te spelen op het onbewuste brein van de gast verbeter je niet alleen de beleving, maar verhoog je ook de besteding en het aantal gasten dat voor jouw zaak kiest. Ook maak je de kans aanzienlijk groter dat ze bij je terug komen. En daar zijn geen uitgebreide personeelstrainingen voor nodig; je kunt neurohoreca al toepassen op de menukaart, die vervolgens zelf het werk doet.

Toepassingen van neurohoreca

Je kunt neurohoreca toepassen op zo’n beetje elke plek waar keuzes worden gemaakt. En die maken we nogal wat tijdens een avondje uit: “Wat zal ik bestellen?”, “Ga ik nog een drankje nemen?”, “Welk drankje dan?”, “Wil ik nog een dessert?”, “Blijven we nog even plakken?”. Bewust of onbewust gaan deze vragen door het hoofd van gasten heen.

En je kunt je voorstellen: als je al deze keuzes onbewust kunt beïnvloeden, telt dat natuurlijk mooi op in je omzet. Hoewel het doel van horeca natuurlijk niet alleen het verhogen van omzet is. Het doel is de beleving te verbeteren door in te spelen op de onbewuste behoeften van gasten, en daarmee deze keuzes te beïnvloeden. In dat opzicht snijdt het mes dus mooi aan twee kanten. Enkele praktische toepassingen van neurohoreca zijn als volgt:

Neurohoreca op De Menukaart

De manier waarop je menu is opgesteld kan de aandacht van gasten sturen naar hoger geprijsde items of speciale aanbiedingen. Kleine aanpassingen in de tekst en de plaatsing van gerechten kunnen al een groot effect hebben op wat men uiteindelijk bestelt. Met neurohoreca menukaart optimalisatie speel je perfect in op het onbewuste keuzeproces van gasten. 

Ook in prijsperceptie kun je van alles doen. Want hoewel je wellicht denkt dat een prijs gewoon een prijs is en je daar niks aan kunt veranden, zijn er tal van technieken om het prijsgevoel te verbeteren. De eenvoudigste manier – en deze zien we gelukkig al vaak goed gaan – is het verwijderen van eurotekens. want wat blijtk? Het zien van een prijs en dus een euroteken doet mentaal letterlijk pijn. Door deze te verwijderen, zorg je ervoor dat mensen minder prijspijn ervaren en zullen ze sneller voor een duurder gerecht gaan. Uit onderzoek blijkt dat dit wel 8,2% kan schelen (Yang et al., 2009).

Nu was dit natuurlijk een eenvoudige, maar er zijn nog allerlei technieken meer die je op de menukaart kunt toepassen. Bij Rocket Science hebben we inmiddels een database opgebouwd met technieken die de besteding met 3 tot 16% kunnen verhogen. 

Sensory Marketing in de Horeca

Alles wat wij zien, horen, ruiken, voelen en proeven heeft invloed op ons gedrag. Zoiets subtiels als achtergrondmuziek kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat we sneller geneigd zijn om bepaalde gerechten te kiezen.

Ook blijkt uit onderzoek dat achtergrond muziek ervoor kan zorgen dat we langer blijven zitten en meer bestellen. Uit één onderzoek van Milliman bleek dat een bepaald type achtergrondmuziek ervoor zorgde dat gasten gemiddeld 16 minuten langer bleven zitten. Het resultaat daarvan was dat ze zo’n 3 drankjes meer bestelden per tafel, wat in dit restaurant voor een stijging in drankomzet van 40% zorgde. 

Ook licht en visuele elementen hebben een groot effect op onze beleving en ons gedrag. Zo;n 80% van de informatie die we binnen krijgen is visueel, dus op dit gebied zijn erg veel technieken toe te passen om de beleving én besteding te verbeteren.

Je kunt neurohoreca dus gedurdende de hele gastenreis toepassen.

Sociale beïnvloeding 

Ook door anderen worden wij mensen flink beïnvloed. Zo volgen we graag het gedrag van anderen. Dat is dan ook precies de reden waarom je vaker voor een voller terras kiest dan een leeg terras wanneer je door de stad slentert. En waarom het altijd een goed idee is om de reviews te tonen op je website. 

Ook in je zaak worden we flink door anderen beïnvloed. Bijvoorbeeld door ons gezelschap, door andere gasten in het restaurant, maar ook voor een groot deel door interactie met personeel. Er zijn allerlei subtiele dingen die personeel kan doen om opnieuw de beleving en besteding te verbeteren. En het leuke: ook de fooi zal hiermee aanzienlijk doen stijgen. Een mooie motivator voor hen om neurohoreca te blijven toepassen. 

Online Gastenreis

De gastenreis begint natuurlijk eigenlijk niet wanneer een gast de voordeur binnenloopt. Vaak begint deze al online. En ook hier zijn er tal van technieken die je kunt toepassen; op je website, op social media, in je e-mailmarketing. Al die technieken zorgen ervoor dat de gast net wat sneller voor jou kiest in plaats van voor je spreekwoordelijke buurman. Op die manier zorgt het ervoor dat je tent een stukje voller zit. 

Conclusie

Neurohoreca biedt een krachtig hulpmiddel om de omzet van je restaurant te verhogen door in te spelen op de onbewuste voorkeuren van je gasten. Door de principes van Systeem 1 en Systeem 2 te begrijpen en toe te passen, kun je een omgeving creëren die zowel uitnodigend als winstgevend is. Benieuwd hoe je dit in jouw zaak kunt toepassen? Plan hieronder gerust een vrijblijvende kennismaking in. Dan vertel ik er je meer over.

Benieuwd hoe je neurohoreca in jouw zaak toepast?

Bij Rocket Science helpen we horeca-ondernemers aan meer omzet door middel van science-based neurohoreca technieken. Ben je benieuwd hoe je neurohoreca kan inzetten in jouw zaak? En hoeveel het jou wellicht kan opleveren? 

Plan dan een gratis en vrijblijvende kennismaking in. Dan kunnen we eens sparren over wat neurohoreca voor jou kan betekenen. 

👉 Plan hier een gratis en vrijblijvende kennismaking in

Ready for take-off?

Vrijblijvend eens sparren over hoe jij je omzet kunt verhogen? Let’s talk!